داون تاون سیرکل، شاهکار زیبا دور برج خلیفه

همهچیز دربارهی داون تاون سیرکل
داون تاون سیرکل، حلقهای عظیم که در ارتفاع ۵۵۰ متری دورتادور برج خلیفه قرار خواهد گرفت
شرکت معماری زنیرا اسپیس طرح خلاقانه و بنیادینی ارائه داده که تصویر دبی را به کلی تغییر خواهد داد.
این پروژه که داونتاون سرکل نام دارد یک سازهی حلقهای در ارتفاع ۵۵۰ متری زمین است که دورتادور برج خلیفه ساخته خواهد شد. طراحان امیدوارند که این این سازه، تصویر سنتی مجتمعهای محصور و آسمانخراشهای مسکونی را تحت تاثیر قرار بدهد. همچنین این سازه طوری طراحی شده که از لحاظ مصرف انرژی و منابع، تداومپذیر و خودکفا باشد. بزرگی چشمگیر این پروژه را در تصویری که منتشر شده میتوانید ببینید.
این حلقه بزرگ به بخشهای کوچکتر شامل خانهها، فضاهای عمومی، تجاری و فرهنگی تقسیم می شود.
تصویرهای طراحی شده بیانگر ابعاد چشمگیر این سازه هستند که با شعاع ۳ کیلومتری، تمام محلهی داونتاون دبی را دربرخواهد گرفت.
این سازه به بخشهای کوچکتر بخشبندی خواهد شد که علاوه بر بخشهای مسکونی، دارای فضاهای عمومی، تجاری و فرهنگی در اندازههای مختلف، از دفترهای کار بزرگ و پنتهاوسهای وسیع تا دفترهای کار و واحدهای آپارتمانی کوچک نیز میباشد.
پروژهی بلندپروازانهی زنیرا اسپیس توسط نجموس چودری و نیلس رمس، موسسان شرکت زنیرا اسپیس طراحی شده که اغلب بر طرحهای معماری نوین و آزمایشی با محوریت مرزهای اجتماعی و مسائل محیطزیستی تمرکز دارند.
پروژهی داونتاون سرکل در دوران قرنطینه با تعمق در زندگی شهری بهخصوص در آسمانخراشها در ذهن این دو نفر شکل گرفت.
چودری میگوید: «ما میخواستیم به مسائل پایهای بپردازیم، مانند اینکه چگونه زندگی در مجتمعهای محصور بهصورت محیطهای عمودی و طبقاتی جا افتاده است. اما در بافت شهری پرتراکم دبی نمیشد این ایده را اجرایی کرد. بهترین جا برای اکتشاف و به کار گرفتن این ایده، در مرکز شهر دبی بود.»
رمس اضافه میکند: «ایدهی ما داشتن یک شهر افقی بود. وقتی همهگیری کووید-۱۹ بالا گرفت، ما به مسائل پایداری زیستمحیطی فکر کردیم و اینکه چطور میتوانیم اوضاع را تغییر دهیم و شهر بهتری طراحی کنیم. ما مواردی از جمله مدیریت زباله، تولید غذا، ترافیک و آلودگی را بررسی کردیم و با کنار هم قرار دادن این موارد، به این ایده رسیدیم.»
داونتاون سرکل متشکل است از حلقهای پنج طبقه سوار بر پنج ستون متصل به سطح زمین. خود حلقه از دو حلقهی اصلی تشکیل شده که با کمربند سبز و پیوستهای به نام اسکایپارک کنار هم قرار میگیرند. اسکایپارک طبقات مختلف را بهصورت عمودی به هم متصل میکند و یک فضای سبز سهبعدی به وجود میآورد.
رمس میگوید: «یکی از اهداف ما کشاورزی بود. معمولا شهرها در طول تاریخ با کشاورزی شروع شده و بعد به شهرسازی رسیدهاند. امروزه بسیاری از شهرهای بزرگ جهان با این مسئله روبهرو هستند که چطور میشود فضای بیشتری برای کشاورزی در اختیار داشت. این یکی از مواردی بود که ما میخواستیم در طرحمان لحاظ کنیم.»
اسکایپارک مانند ریههای این سازه عمل میکند و دارای بخشهای مختلفی از جمله برکه، آبشار، مزرعه استوایی و گیاهان مختلف است. برنامههایی برای ایجاد بخشهای مخصوص جمعآوری آب باران، انرژی خورشیدی و سیستمی برای جمعآوری کربن و فیلتر هوای آلودهی شهری نیز وجود دارد.
همچنین ایدهای برای ایجاد یک سیستم مونوریل دورتادور حلقهی خارجی مطرح شده و تصاویر ابتدایی آن طراحی شده است. در این طرح واگنهای هوایی معلق با ظرفیت ۲۰ نفر و سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت مسافران را دورتادور داونتاون سرکل جابجا میکنند و نمای ۳۶۰ درجه از شهر پیرامون را ارائه میدهند.
ایده تاسیس یک شهرک مجزا و خودکفا مشابه پروژهی عظیم The Line در عربستان سعودی است. اما پروژهی زنیرا اسپیس برخلاف طرح د لاین که در فضای خالی بیابان قرار است تاسیس شود، در دل یک شهر بزرگ انجام میشود.
چودری و رمس تمام جنبههای زندگی شهری از جنبههای اجتماعی و اقتصادی گرفته تا پایداری زیستمحیطی را در طراحی داونتاون سرکل در نظر گرفتهاند، اما با اینحال امکانات احتمالات مختلف طراحی و معماری مختلف نیز آنها را به وجد میآورد.
چودری میگوید: «نقش ما به عنوان معمار این است که این ایدهها را مطرح کنیم. ما میخواهیم افراد درمورد آن نظر بدهند و آن را نقد کنند تا ایرادها و مشکلات احتمالی کارمان را بهتر ببینیم.»
رمس اضافه میکند: «این موضوع همچنین این بحث را مطرح میکند که چه کارهایی را میتوان بهتر انجام داد، از جمله ساخت شهرها و طراحی و مهندسی آنها. این بحثها ممکن است دردسرساز نیز باشند اما برای بهبود اوضاع راهحلهایی نیز مطرح میکنند.»